Pravila servera
Korištenje hackova, server exploita/bugova i alt. računi
1.1. Cheat klijenti i druge modifikacije igre
Korištenje hackova, macro keyeva i drugih modifikacija igre (poput modova) - a koji daju prednost nad drugim igračima nije dozvoljeno. Svaki oblik zaobilaženja ovog pravila se najstrožije kažnjava.
Važno je napomenuti da se ovo pravilo ne odnosi na sljedeće stvari:
• Optifine i druge modove za poboljšanje performansi
• Modove za poboljšanje estetika (poput dodavanja capeova i sl.)
• Armor HUD modovi i drugi modovi iz ove kategorije
1.2. Iskorištavanje bugova ili exploita
Bilo kakav oblik iskorištavanja pronađenih grešaka ili exploita nije dozvoljeno. Sve stvari ovakvog tipa biste trebali prijaviti na forumu, ili adminima direktno ukoliko se radi o kritičnoj grešci/exploitu. Igrači koji budu pronađeni da se bave iskorištavanjem grešaka ili exploita će biti kažnjeni.
1.3. Alternativni računi
Igrači mogu imati najviše dva registrirana računa na serveru, odnosno glavni račun i još jedan alternativni računi ili tzv. "alt". U slučaju prelaska ovog limita, alt. će biti banan sa servera, a upozorenje na ostala dva računa će biti postavljeno. Izuzetak ovom pravilu jeste ukoliko imate brata ili sestru koji igraju na serveru, kada morate kontaktirati Staff kako bi limit za vas bio povećan.
1.4. Namjerno uzrokovanje laga na serveru ili drugi oblici ometanja rada servera
Igrači koji namjerno ometaju rad servera kroz različite lag mašine, kompleksne naprave i slično će biti kažnjeni banom sa servera.
1.5. Pomaganje drugima u kršenju pravila
Igrači koji su pronađeni u pomaganju drugima u kršenju gore navedenih pravila, ali i svih drugih pravila navedenih na ovoj stranici mogu biti kažnjeni banom.
Ponašanje i chat
2.1. Rječnik
Poštujte sve druge igrače, kao što bi i oni trebali vas. Svaki oblik psovanja, vrijeđanja, prijetnji, govor i stvaranje mržnje, nacionalizam, seksualno uznemiravanje kao i svi drugi oblici narušavanja reda i mira u chatu - pa tako i na serveru će se na odgovarajuće načine kažnjavati.
Igrači su također dužni poštovati i riječ admina, kao glavnu riječ na serveru, te shodno tome ne ulaziti u nikakve rasprave sa Staffom. Ako mislite da ste na bilo koji način oštećeni, na miran način to iznesite.
2.2. Dijeljenje privatnih informacija
Dijeljenje privatnih informacija o drugima bez njihove striktne dozvole je strogo zabranjeno. Privatne informacije mogu, ali i ne moraju biti vezane za "pravi život", što podrazumijeva dijeljenje fotografija igrača, adresa, društvenih mreža, telefonskih brojeva, IP adresa i slično.
2.3. Dijeljenje linkova i reklamiranje
Dijeljenje bilo kakvih linkova u chatu koji nisu vezani za servise OXYMC NETWORK-a ili OXYGAMING-a je zabranjeno osim uz dozvolu Staffa. Reklamiranje drugih stranica, kao i drugih servera također spada u ovu kategoriju i strogo je zabranjeno.
2.4. Imitiranje Staffa i dijeljenje lažnih ili nepotpunih informacija
Bilo kakav oblik imitiranja administracije servera je zabranjen i kažnjava se. Ovo može podrazumijevati registriranje alt. računa sa sličnim imenima Staffa, korištenje /nick komande za postavljanje imena sličnim Staffu, ali i sve druge načine.
Dijeljenje lažnih ili nepotpunih informacija također nije dozvoljeno. Sve informacije i događaji vezani za OXYMC NETWORK će uvijek prethodno najavljeni.
2.5. Imena gradova, nacija i računa
Imena gradova, nacija i računa ni na koji način ne smiju biti uvredljiva ili provokativna. Ukoliko se radi o gradovima ili nacijama koje krše ovo pravilo, bit će obrisani bez upozorenja, a računi sa ovakvim imenima kažnjeni banom.
2.6. Prodavanje različitog sadržaja za stvarni novac
Prodavanje in-game itema, građevina, korisničkih računa i drugih stvari za stvarni novac je strogo zabranjeno. OXYMC Shop je jedini način za obavljanje transakcija ovakvog tipa i predstavlja jedini način za finansijsku pomoć serveru.
2.7. Scammanje igrača
Scammanje igrača za iteme ili novac unutar igre je dozvoljeno i ne kažnjava se.
2.8. Postavljanje zamki
Postavljanje različitih tipova zamki za igrače kako bi oni umrli ili iz drugih namjera je dozvoljeno, osim na području vašeg grada ako je on otvoren za posjete (publicitet). Primjerice, ne možete hvatati u zamke igrače koji su otišli na /t spawn vašeg grada i tako ih ubijati.
2.9. Traženje itema ili novca od Staffa
Traženje itema ili novca nije dozvoljeno i može se kazniti. Administracija servera ima zadatak održavati igru u kontinuitetu, a chat čistim, te nisu dužni igračima pomagati u vidu davanja itema i/ili novca. Kao i svi igrači, Staff nema pristup Creative modu i sve iteme koje posjeduju su zaradili vlastitom igrom.
Grifanje
3.1. Grifanje na područjima koja nisu zauzeta - Divljina
Uništavanje, postavljanje, modificiranje i krađa svih stvari i blokova koji se nalaze u diviljini je dozvoljeno.
3.2. Grifanje gradova
Grifanje gradova na način poput izlijevanja vode ili lave u zauzeta područja i drugi oblici ometanja nisu dozvoljeni. Ovo pravilo naravno ne podrazumijeva pogrešno podešene gradove, gdje su njihovi gradonačelnici omogućili postavljanje, rušenje, korištenje blokova/stvari igračima (outsiderima) zbog lošeg upravljanja Towny komandama (obratite pažnju na postavke /t set perm i /t toggle komandi).
3.3. Grifanje područja oko Marketa, Spawna i drugih Warpova
Grifanje područja oko Marketa izlijevanjem vode i lave van vašeg plota, te drugim načinima se kažnjava uklanjanjem vlasništva plota, a čak i banom. Isto ovo pravilo vrijedi i za područje Spawna, Nether i End Hubova, te drugih Warpova.
3.4. Blokiranje claimova
"Blokiranje claimova" podrazumijeva radnju namjernog zauzimanja područja odmah pored nekog već postojećeg grada kako se oni ne bi mogli razvijati i širiti. Server već do neke mjere štiti gradove od zauzimanja područja drugih gradova odmah pored njih (u radijusu od 5 chunkova), ali svaki namjerni čin kršenja ovog pravila se kažnjava. Na slici je prikazan primjer kršenja ovog pravila, gdje je Grad #2 direktno onemogućio bilo kakvo širenje Grada #1 tako što je zauzeo sva područja oko njih. Ovo u realnosti nije moguće, ali predstavlja dobar primjer za objašnjenje ovog pravila.
Za sva pitanja uvijek možete kontaktirati Staff putem našeg Discord servera, ili Facebook stranice!