Kako igrati
Kingdoms
I DIO Postavljanje kraljevstva i pridruživanje kraljevstvu
 • Kako biste “započeli” igru, potrebno je da kreirate kraljevstvo ili da se pridružite nekom kraljevstvu. Kraljevstvo kreirate komandom /k create [ime kraljevstva].
 • Ukoliko ne želite biti lider kraljevstva, već jednostavno član nekog kraljevstva, potrebno je da vas lider tog kraljevstva pozove u komandom /k invite [ime igrača], a poziv prihvaćate komandom /k accept.
 • Ukoliko ste lider kraljevstva, nakon kreiranja samog kraljevstva potrebno je da zauzmete neko područje (detaljnije u IV dijelu), te da postavite vaš Nexus!
 • Nexus predstavlja “srce” svakog kraljevstva, te se vaši neprijatelji bore za njegovo uništenje! U Nexusu kupujete poboljšanja za vaše čuvare (a time i kraljevstvo), mine, topove, te druga poboljšanja. Kako biste postavili Nexus, potrebno je da upišete komandu /k nexus, te ga desnim klikom postavite na neki blok. Važno je da Nexus zaštitite jer ako ga protivnici počnu uništavati, gubit ćete resursne poene (detaljnije u VI dijelu)!
II DIO Funkcije i rankovi u kraljevstvu
 • Svako kraljevstvo ima 4 osnovna ranka: član, moderator, general i kralj. Kralj, generali i moderatori imaju pristup Nexusu kraljevstva i mogu kupovati poboljšanja i druge stvari iz Nexusa. Kralj je taj koji upravlja rankovima u kraljevstvu, a generali i moderatori su funkcije koje pomažu cjelokupnom funkcioniranju kraljevstva. Njihove ovlasti su približno identične, uz izuzetke da generali i moderatori ne mogu obrisati kraljevstvo, ne mogu unaprijeđivati igrače u veće rankove i ne mogu pomicati Nexus na druga mjesta – što kralj naravno može raditi. Kralj također može definirati i sve ovlasti koje posjeduju rankovi u kraljevstvu, odlaskom u kategoriju "Dozvole i funkcije" unutar Nexusa.
 • Ukoliko ste lider kraljevstva i želite nekog člana unaprijediti u generala ili moderatora, potrebno je upisati /k general [ime igrača], ili /k mod [ime igrača], a ukoliko nekog člana želite postaviti na niži rank, koristite /k demote [ime igrača].
III DIO Ekonomija
 • Druga valuta koja se koristi na serveru jesu resursni poeni (skraćeno RP). Resursni poeni se koriste za kupovinu poboljšanja, mina, topova, građevina, te svih drugih poboljšanja za kraljevstvo, a dobivaju se tako što uplatite određenu količinu novca u zamjenu za određen broj resursnih poena. Komanda za uplatu je /k deposit [novac]. Jedan resursni poen vrijedi $1, te na primjer ako želite kupiti 10 RP, koristit ćete /k deposit 10.
IV DIO Zauzimanje područja za vlastito kraljevstvo
 • Nakon kreiranja kraljevstva, vašem kraljevstvu će automatski biti dodijeljeno 40 resursnih poena s kojima morate zauzeti neko područje! Bez ijednog zauzetog područja ne možete postaviti vaš Nexus, te time automatski ne možete ni napredovati u igri. Svaki novi claim/svako zauzimanje nekog područja košta 40 resursnih poena, a komanda za zauzimanje je /k claim.
 • Druga kraljevstva mogu zauzimati (napadati) vaša zauzeta područja, a detaljnije o tome možete pročitati u V dijelu!
V DIO Napadanje i osvajanje područja drugog kraljevstva
 • Kako biste napali neko kraljevstvo, vaše kraljevstvo i kraljevstvo koje napadate moraju imati međusobni status neprijatelja (/k enemy add [ime kraljevstva]). Potrebno je da uđete u neprijateljsko područje i upišete komandu /k invade. Svaki napad se plaća 5250 RP, koji se automatski oduzmu s računa vašeg kraljevstva prilikom napadanja. Ukoliko je neprijateljski heroj prejak za vas, možete se povući iz napada komandama /k surrender ili /k ff.

 • Postoje 2 tipa napada na kraljevstva: napad na obično područje i napad na područje Nexusa.
 • Kada napadate obično područje, pojavit će se čuvar tog područja čiji je zadatak zaustavljanje napadača. Nakon što pobijedite čuvara, to područje (taj claim) sada pripada vašem kraljevstvu.
 • Kod napadanja područja Nexusa situacija je slična, ali teža. Morat ćete pobijediti Nexus čuvara koji je nekoliko puta snažniji i moćniji od običnog čuvara, te posjeduje i neke specijalne moći (koje se kupuju u Nexusu). Ukoliko uspijete pobijediti Nexus čuvara, oslabili ste to kraljevstvo – zauzeli ste područje Nexusa i ukrali sve kraljevske poene koje je to kraljevstvo posjedovalo.
 • Iako sada to kraljevstvo ne posjeduje Nexus, ono će zadržati sva ostala područja koja ima u svom vlasništvu i poboljšanja koja su kupili. Napadnuto kraljevstvo sada mora ponovno postaviti Nexus na novo područje kako bi se vratilo u igru.
 • Ukoliko se dogodi da neko kraljevstvo ostane bez područja, ono će još uvijek postojati i zadržat će sva svoja kupljena poboljšanja, ali će morati zauzimati nova područja.
VI DIO Pljačkanje kraljevstva
 • Ukoliko mislite da neko kraljevstvo posjeduje premoćnog čuvara, blaži oblik napada je pljačka. Kraljevstva pljačkate tako što uđete u područje Nexusa tog kraljevstva, te ga uništite. Nakon što uništite Nexus, ukrast ćete određen broj resursnih poena i tada će se pojaviti Mini Nexus čuvar čiji je zadatak zaustaviti vas od ponovnog pljačkanja.
 • Ukoliko uspijete pobijediti Mini Nexus čuvara, Nexus tog kraljevstva će se ponovno pojaviti i opet možete ponoviti proces pljačke.
 • Kao još jedan vid pljačkanja postoji i ubijanje igrača dok je na području svog kraljevstva. Ukoliko ubijete igrača dok je na svom području, postoji 5% šanse da ćete od njegovog kraljevstva ukrasti određen broj resursnih poena.
VII DIO Kako zaštiti kraljevstvo od napada?
 • Najbolji način za zaštitu kraljevstva od neprijatelja (osim kvalitetno izgrađene baze) je kupovina topova i mina, obrambenih građevina, te naravno poboljšanja za čuvara i vaša područja. Unutar jednog područja možete postaviti samo određen broj topova iste vrste ili obrambenih građevina, tako da ih morate pametno pozicionirati!
 • Ukoliko vaš neprijatelj koristi TNT ili Creepere prilikom napadanja vašeg kraljevstva, neće moći uništavati blokove ili vaše topove - ali će ih moći "deaktivirati" uništavanjem ograde ispod njih. Vaše topove možete uvijek ponovno aktivirati tako što ćete uništiti glavu topa i ponovno ju postaviti na ogradu. Imajte na umu da iako eksplozije ne rade štetu blokovima, i dalje mogu uništavati ograde ispod topova, škrinje, te druge objekte slične vrste!
Za listu svih dostupnih komandi za kraljevstva koristite /k help, a za dodatnu pomoć uvijek možete kontaktirati Staff. Sretno!